Advies

Hier kan u de meest recente adviezen in de rubriek “Vastgoed advies” vinden. We verzamelen en selecteren de meest relevante adviezen over Vastgoed om u op de hoogte te houden van events, trends en de legale aspecten omtrent Vastgoed in België.

Zo kan je voortaan vaker bij de vrederechter terecht

Als je een discussie hebt met je aannemer of een leverancier van bouwmaterialen kan je voortaan vaker naar de vrederechter stappen. Wat moet je daar van weten?

Zo kan je je het huis laten toebedelen bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgeno(o)t(e) eigenaar van een huis. Hoe kan je er voor zorgen dat deze woning aan jou wordt toebedeeld als het tot een echtscheiding komt?

Een onroerend goed inbrengen als je trouwt wordt eenvoudiger

Het gebeurt wel eens dat een koppel dat een onroerend goed aankocht nadien trouwt. Soms wordt dan het eerder gekochte onroerend goed ingebracht in de huwgemeenschap.

Je kind helpen bij de aanschaf van een huis: wat zijn de valkuilen?

Geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind voor eeuwig thuis blijft wonen. Maar hoe help je je nageslacht als hij of zij een eigen huis of appartement wil kopen? En wat zijn de valkuilen?

Kleine badkamer? Denk groots!

Heb je een kleine badkamer en snak je naar ruimte en een luxueus gevoel? Haal dan alles uit de kast! Met een slimme indeling, handige opbergmiddelen en optische trucs kom je al een heel eind verder.

Zo kan je als huurder vertrekken als het huurcontract niet geregistreerd is

Als je een woning huurt moet de verhuurder het huurcontract laten registreren. Doet hij dat niet dan kan je als huurder het huurcontract wel eens beëindigen zonder opzegtermijn en/of –vergoeding.

Wie betaalt de kosten van de plaatsbeschrijving?

Als er bij het begin van de huur geen tegensprekelijke plaatsbeschrijving wordt opgesteld wordt de huurder geacht het pand te hebben ontvangen in de staat waarin het zich bij het einde van de huur bevindt. Maar op wiens kosten wordt zo’n plaatsbeschrijving opgemaakt?

Als de handelshuurder geen vergunning krijgt…

Stel dat een huurder bijvoorbeeld een nachtwinkel wil beginnen in een handelspand dat hij huurt. Na de huurovereenkomst te hebben getekend blijkt dat de vergunningen niet in orde komen. Wat gebeurt er dan met de huurovereenkomst?

Een zwembad in de tuin: een stedebouwkundige vergunning nodig of niet?

Wallonië heeft de regels versoepeld voor zij die een zwembad in hun tuin willen. Da’s goed nieuws, ook al blijven er bepaalde spelregels van kracht voor wie geen stedebouwkundige vergunning wil aanvragen. En hoe zit het in Vlaanderen?

Zo kan je een dringende beslissing laten nemen in een appartementsgebouw

Binnen het appartementsgebouw waar je eigenaar bent moeten dringende beslissingen genomen worden wat betreft de gemene delen. Moet je daarmee wachten tot de volgende algemene vergadering?